Lezing “Gaten in de ruimte?” door John Heise

Vrijdag 23 februari 2024 20:00 uur

Op vrijdag 23 februari komt John Heise een lezing geven met onderwerp: Gaten in de ruimte? Tijdens deze lezing gaat de heer John Heise in op nieuwe ideeën over Zwarte Gaten.

© NASA

De lezing:
Het binnenste van Zwarte Gaten is onbekend terrein, maar het is wel van fundamenteel belang in de natuurkunde. Informatie van alles wat op een Zwart Gat valt, lijkt verloren
te gaan. Dat in strijd is met basisprincipes in de kwantum-natuurkunde. Men zoekt al lang naar een kwantummechanische beschrijving voor een Zwart Gat. Onze Nederlandse Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft heeft een verrassende oplossing gevonden: Zwarte Gaten hébben helemaal geen binnenste. Het is letterlijk een gat in de ruimte. Geen lege ruimte maar afwezigheid van ruimte. De instorting tot een Zwart Gat verandert niet alleen de meetkunde van de ruimte, maar het verscheurt ook de structuur van de ruimte (samenhang, topologie). Zonder binnenste kan er ook niets in verdwijnen. Het informatieprobleem wordt opgelost via gravitatie-interactie tussen invallend en uittredende fotonen. Op die manier kun je de kwantumstructuur van een Zwart Gat vaststellen. De heer Heise legt uit wat we ons daarbij moeten voorstellen.

John Heise, emeritus hoogleraar Universiteit Utrecht, werkzaam bij SRON, Ruimteonderzoek Nederland, is al vanaf 1969 betrokken geweest bij onderzoek naar Zwarte Gaten vooral via de bestudering van Röntgenstraling afkomstig van gas dat op Zwarte Gaten valt. Door het lokaliseren van zgn. Gammaflitsen via Röntgenstraling is vastgesteld dat een Gammaflits de geboorte van een Zwart Gat markeert.

Aanmelden verplicht, er is beperkt plaats. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt.
Aanmelden uiterlijk 19 februari 2024 via e-mail naar secretaris@sterrenwachtdenhelder.nl
Locatie: Cees Buining Sterrenwacht
Aanvang: 20:00 uur
Zaal open vanaf 19:30 uur

Toegang: € 7,-. Donateurs € 5,- en Leden gratis

LET OP: Rondom de Sterrenwacht is het erg donker, een zaklamp kan handig zijn.