Lezing over “De veranderlijke Zon en zijn toekomst” door Prof. Dr. Kees de Jager

Datum/Tijd
12-11-2016 14:00

Locatie
Gebouw Het Tij

Categorieën


Op de zon zien we zonnevlekken, uitbarstingen en talloze andere tekenen van activiteit. Dat wisselt echter enorm. In de vorige eeuw was de zon actiever dan hij in tienduizend jaar geweest was. En als tegenstelling: in de laatste 10 jaren was hij bijna dood. Nu krabbelt hij langzaam overeind. Dit heeft alles te maken met de zonne-dynamo. Wij kennen de fietsdynamo: een ronddraaiende magneet maakt elektriciteit. In het binnenste van de zon maken ronddraaiende elektrische wervels magnetische velden. Die magneetvelden stijgen langzaam op en tonen zich aan het oppervlak als verschillende soorten van activiteit. Nu we dit weten kunnen we het verleden van de zon verklaren en voorspellen hoe het in de toekomst zal gaan.

Professor De Jager is een wereldberoemd astronoom die een grote naam verworven heeft op het gebied van onderzoek aan de zon. Hij is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en is momenteel werkzaam aan het NIOZ op Texel waar hij zijn studies voortzet naar de effecten van de zonneactiviteit op het klimaat op aarde.

De lezing is op zaterdag 12 november en zal om 14:00 uur aanvangen. Vanwege de verwachte grote belangstelling zal de lezing niet op de sterrenwacht plaatsvinden, maar in het nabijgelegen gebouw “Het Tij” van de Zorggroep ’s Heeren Loo, Eikenhout 324D, 1787 RA Julianadorp. Entrée: € 5, donateurs €2,50, leden gratis.